Wat is dampdichte folie?

Eén van de belangrijkste bekommernissen waar we tegenwoordig als mensen over beschikken bij de bouw of verbouwing van onze woning heeft betrekking tot het zo optimaal mogelijk isoleren van het pand. Dat is natuurlijk van belang omdat je op die manier de hoeveelheid energieverlies uit je woning danig kan inperken. Dit gezegd hebbende moet er wel rekening mee worden gehouden dat er net daardoor andere problemen kunnen ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ophoping van vocht in je woning. Zolang er sprake is van een voldoende hoge temperatuur hoeft dit niet direct een groot probleem te zijn. Helaas zijn er in je huis ook koelere plaatsen waar te nemen. Voor deze plaatsen geldt dat het voorzien van dampdichte folie vaak een interessante keuze kan zijn.

Onderschat de hoeveelheid vocht niet in je woning 

Veel mensen vragen zich ook vandaag de dag nog altijd af of het gebruik van bijvoorbeeld een dampdichte folie wel echt zo belangrijk is. Daar kunnen we eigenlijk alleen maar met een volmondige ja op antwoorden. Je mag namelijk in de praktijk beslist niet onderschatten hoeveel vocht er op verschillende manieren in je woning ontstaat. Dat niet alleen door het koken of door bijvoorbeeld een douche te nemen, maar zelfs ook gewoon maar door uit te ademen. 

Het spreekt voor zich dat dit vocht op een bepaalde manier een weg naar buiten moet zien te vinden. Dat was in het verleden niet bepaald een probleem, maar tegenwoordig is dat door een steeds beter wordende isolatie uiteraard wel enigszins anders geworden. Om ervoor te zorgen dat dit vocht geen vat krijgt op je isolatie of op de constructie is het van cruciaal belang om gebruik te maken van een passende folie. Een dampdichte folie zou dan zomaar een uitstekende keuze kunnen zijn.

Waarom is een dampdichte folie gebruiken zo belangrijk?

Door het toepassen van een dampdichte folie kan je ervoor zorgen dat niet alleen het isolatiemateriaal, maar ook de constructie van je woning wordt beschermd tegen manifesterend vocht. Voor dit vocht geldt dat ze op koude plaatsen al snel de neiging heeft om zich te manifesteren wat absoluut nefast kan zijn voor niet alleen de werking van de aanwezige isolatie, maar ook voor de staat van je constructie. In het bijzonder voor ruimtes met klimaatklasse 3 zoals bijvoorbeeld keukens, badkamers en uiteraard ook sauna’s geldt dat dit de beste folie is die je kan gebruiken.

Vergelijk even grondig de verschillende soorten folies

Je  dient er in de praktijk wel rekening mee te houden dat de dampdichte folie niet de enige type folie is welke kan worden gebruikt. Buiten dit exemplaar kan je namelijk ook kiezen voor:

Voor allebei de bovenstaande uitvoeringen geldt dat ze afhankelijk van de situatie perfect kunnen worden toegepast om je constructie evenals het aanwezige isolatiemateriaal te beschermen tegen mogelijke ophoping en manifesterend vocht. Van welk type folie je bij voorkeur gebruik zal maken is volledig afhankelijk van de situatie in kwestie. Is het voor jouzelf onmogelijk om dit concreet vast te kunnen stellen? Dan is het altijd een goed idee om dit even te bespreken met een vakman.pex