Scheepvaartbegeleiding nodig? Hier moet je op letten

Scheepvaartbegeleiding is vaker nodig dan dat je denkt. Denk dan niet alleen bij werkzaamheden aan de vaarwegen, bruggen en sluizen, maar ook wanneer er bijvoorbeeld op een belangrijke vaarweg onderzoek wordt gedaan of watermonsters genomen moeten worden. In veel gevallen is begeleiding zelfs verplicht terwijl niet ieder bedrijf bij machte is om aan de eisen van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat te voldoen. In onze blog vertellen we dan ook waar je op moet letten als scheepvaartbegeleiding nodig is.

Wanneer heb je scheepvaartbegeleiding nodig?

Zodra bepaalde werkzaamheden op of aan een vaarweg voor hinder en gevaar voor overige scheepvaart kan zorgen, is scheepvaartbegeleiding nodig. Vaak eist een vaarwegbeheerder dat ook van de uitvoerder die de werkzaamheden verricht. Veel uitvoerders hebben echter niet standaard de materialen en vaartuigen in huis die ze voor deze werkzaamheden kunnen inzetten. Daarnaast kan een uitvoerder er ook voor kiezen om begeleiding vrijwillig in te zitten, omdat het dan zowel voor de medewerkers als voor de overige scheepvaart een stuk veiliger is om de klus te voltooien.

Speciale vaartuigen voor scheepvaartbegeleiding

Scheepvaartbegeleiding wordt met speciale vaartuigen gedaan die ook aan de hoge eisen van Rijkswaterstaat voldoen. Dat houdt in dat zowel de vaartuigen als de bemanningsleden naar behoren hun werk kunnen doen en kunnen ingrijpen als er een gevaarlijke situatie ontstaat of als er zelfs een incident heeft plaatsgevonden. Dat houdt ook in dat deze vaartuigen geen andere werkzaamheden mogen uitvoeren. Ze mogen bijvoorbeeld dus niet assisteren bij de taak zelf, maar alleen begeleiding en patrouilleren. Om aan de hoge eisen te voldoen is het slim om een speciaal vaartuig te huren bij een erkend verhuurbedrijf die niet alleen de juiste vaartuigen, maar ook ervaren schippers en zelfs nautisch advies kunnen leveren.

Nautisch advies 

Het inzetten van scheepvaartbegeleiding vraagt om de nodige afstemming met alle betrokken partijen en bij een erkend verhuurbedrijf kun je vragen dat zij hierin een rol spelen. Zo vindt er overleg plaats en ze bieden ondersteuning bij het opstellen van het benodigde vaarwegmanagement plan. Dit plan dient als leidraad, zodat alle betrokken partijen de geplande werkzaamheden op een veilige manier kunnen uitvoeren. Daarnaast kan een adviseur van een verhuurbedrijf ook ondersteunen bij het indienen van de benodigde vergunningsaanvragen bij de BAS (bericht aan de scheepvaart).

Erkende verkeersleiders

Bij het huren van een patrouilleboot voor de scheepvaartbegeleiding heb je ook de keuze om gebruik te maken van erkende verkeersleiders die zijn gecertificeerd en aan de hoge eisen van Rijkswaterstaat voldoen. Dat houdt in dat zij de begeleiding goed kunnen uitvoeren en adequaat kunnen optreden wanneer dat nodig is. De belangrijkste reden om zowel een verkeersleider als het vaartuig te huren heeft vooral te maken met het feit dat je compleet wordt ontzorgd. Je kunt de klus aannemen en via de derde partij rekenen op zowel ondersteuning als advies. Dat zorgt er ook voor dat je snel kunt schakelen en je vooral kunt focussen op de klus die geklaard moet worden. Uiteraard is het wel slim om op tijd met een verhuurbedrijf te schakelen wegens de beschikbaarheid, maar het is een voordeel dat veel verhuurbedrijven ook landelijk opereren.